- 6-12 maanden
- Intake aan directietafel
- Strategie, structuur, cultuur
- Organisaties, teams met knelpunten of ambitie
- 25 jaar ervaring met veranderen en projectmatig werken
Leren veranderen van taaie issues betekent
- Meervoudig leren kijken
- Aansluiten bij waar mensen warm van worden
- Complexiteit omarmen in plaats van versimpelen
- Patronen en oorzaken zoeken in plaats van direct in actie te schieten
- Leren en werken samen op laten trekken
- Tijdelijke werkverbanden accepteren (in plaats van de suggestie van borging)
- Anders te veranderen dan de organisatie gewend is, zonder te worden 'afgestoten'
Vernieuwen vraagt om finesse en handwerk
Je organisatie verandert, of je wilt of niet. Doordat de omgeving verandert of omdat er intern dingen knellen of dat ambities, leiders of perspectieven wijzigen.
Wát er dan moet veranderen? Dat verschilt. Soms de strategie, soms het proces, dan weer de aansturing. En wat te denken van ‘cultuur’? Wát er verandert verschilt, maar de aspecten van verandering overlappen. En er komt altijd gedrag bij kijken.
Elke verandering of vernieuwing begint met een idee en volgt een (inhoudelijk) pad. Dat wordt geëffend of gebaand door actoren die onderweg met elkaar communiceren. En de voortgang bespreken. Zodat aan het einde van de rit het idee is verwezenlijkt. Zo staat het in de boekjes. De werkelijkheid, dat merk je dagelijks, is echter taai.
Organisaties (en leiders) zeggen wel te wíllen veranderen, maar de omgeving werkt vaak tegen: 70% van de veranderinitiatieven sneuvelt op weerbarstige omgevingen. Herkenbaar? Hoe dan? Jtro gelooft dat in iedere organisatie ‘kiemen van verandering’ te vinden zijn, plekken waar wordt geëxperimenteerd. Om te vernieuwen, vaak onzichtbaar.
We zoeken samen -naast knellende patronen in de onderstroom van je organisatie- juist díe kiemen op. Om te achterhalen waar de veranderenergie zit. Daarop aansluiten is de kunst. Daarbij variëren aanpakken, werkwijzen en technieken. Dan weer gestructureerd en projectmatig, met inzet van experts. Dan weer lerend, zoekend én stap voor stap. Maar altijd mét elkaar en met oog voor mens en resultaat.