Beleidsplan in de kerk
Vier keer werd Jtro de achterliggende 2 jaar door een kerkelijke gemeente gevraagd een werksessie te organiseren en faciliteren om te komen tot een nieuw beleidsplan.
In eerdere bijdragen (zie nieuwsbrieven op www.jtro.nl) beschreef ik hoe je met behulp van een SWOT-analyse de huidige situatie van een kerkelijke gemeente in kaart kan brengen, gebaseerd op Openbaring 2-3 waar de Heere Jezus eenzelfde vorm gebruikt in Zijn brieven aan de gemeenten in Klein-Azië. Onderdeel van zo’n werksessie is ook de discussie rondom de inhoud en vorm van het nieuwe beleidsplan: Wat voor soort plan willen we eigenlijk? En hoe moet het tot stand komen?
Onderstaande vragen zijn mogelijk behulpzaam bij de beeldvorming: Alle leden van de kerkenraad ‘scoren’ (individueel of in groepjes) iedere vraag op een vijfpuntschaal. Zo ontstaat, zonder al te veel discussie, consensus over de aard en de functie van het plan. Want dit plan:
- Beschrijvend of initiërend?
- Grensbewakend of grensverleggend?
- Papier of vorm?
- Details (75 pag.) of hoofdlijnen (15 pag.)?
- Top-down (vanuit kerkenraad) of bottom-up (vanuit gemeente)?
- Voortbordurend op verleden of trendbreuk met verleden?
- Papier (vastleggen) of praktijk (faciliteren)?
Rondom deze discussie speelt ook de vraag: ‘Wat voor gemeente willen wij zijn? Waar staan wij voor en waar gaan wij voor?’ Populair gezegd: onze visie en missie. Hiervoor ontwikkelde Jtro een eenvoudige format waarmee beelden in groepen worden verzameld en verwoord, vanuit Bijbels perspectief. Uit ervaring blijkt dat een raad van 20-30 personen in drie dagdelen met stevig doorwerken de basis kan leggen voor toekomstig beleid. En, zeker zo belangrijk, een gemeenschappelijk gevoel bij de inrichting van het beleidsproces kan ontwikkelen. Dat is dan niet meer iets van enkelen maar ‘een ding’ van allen.
Een ‘beleidsweekend’ (vrijdagavond en zaterdag) blijkt ook een goede manier om als broeders dichter bij elkaar te komen. Nieren en bieren proeven gaat prima samen. Gesprekken gaan voort tot in de kleine uurtjes, mede onder impuls van het (Bijbel-)spel ‘Leiders aan het Woord’. Als Jtro al op een oor ligt komen de tongen los en vallen muren en vooroordelen weg. Een extra reden om samen op pad te gaan?